اورژانس های چشم
اورژانس های چشم مواردی هستندکه بایستی در اسرع وقت و فوری اقدام به درمان نمود و عدم درمان به موقع باعث وارد شدن صدمات غیر قابل جبران به چشم و سیستم بینایی میگردد . اورژانس های چشم عبارتند از :سوختگی های شیمیایی – سوختگی های تشعشعی و سوختگی های حرارتی – پارگیهای پلک – پارگیهای قرنیه – پارگیهای صلبیه – وجود اجسام خارجی روی قرنیه – اجسام خارجی داخل چشم – خونریزی داخل چشمی – انسداد ورید و شریان مرکزی شبکیه – دوبینی
سوختگی های شیمیایی
شامل سوختگی های اسید و باز میباشند . سوختگی چشم بامواد اسیدی وبازی ( قلیایی ) هر دو خطرناک میباشد . سوختگی های بازی نسبت به سوختگیهای اسیدی خطرناک تر هستند . در گروه سوختگی های بازی سوختگی با امونیاک از همه خطرناکتر است . اساس درمان در اینگونه موارد این است که درسوختگیهای شیمیایی از هر نوعی که باشند اولین قدم و فورا بایستی چشم ها را در آب فراوان شست تا غلظت مواد اسیدی و بازی کاملا خنثی شود .در اینگونه موارد حتی اگر اب تمیز هم در دسترس نباشد باید از هر گونه ابی که در دسترس هست استفاده نمود حتی اب غیر استریل .در اینگونه موارد باید پشت پلکها را هم کاملا بشویید تا ذرات باقی مانده مواد شیمیایی کاملا شسته شوند . گام بعدی رساندن بیمار به یک مرکز تخصصی چشم پزشکی میباشد تا اقدامات بعدی به صورت تخصصی انجام گیرد .
سوختگی های تشعشعی
این نوع سوختگی ها معمولا در اثر قرار گرفتن طولانی مدت قرنیه چشم در معرض اشعه های مضر مانند اشعه ماوراء بنفش اتفاق می افتد و باعث ایجاد سوختگی و زخم قرنیه میشود از مهمترین این نوع سوختگیها میتوان به سوختگی قرنیه چشم در جوشکاران – اسکی بازان و سوختگیهای ناشی از لامپ های خورشیدی اشاره نمود . از علائم این نوع سوختگی ها درد شدید ، حساسیت شدید به نور ، احساس جسم خارجی و اشکریزش زیاد میباشد .اساس درمان در این نوع سوختگیها بستن چشم همراه با استراحت و استفاده از مسکن جهت کنترل درد و استفاده از قطرهای انتی بیوتیک و سیکلو پلژیک البته با تجویز پزشک میباشد . پیش اگهی درمان در اینگونه موارد خوب است و سوختگیها در صورتی که لایه های عمقی قرنیه را درگیر نکرده باشند معمولا بین ۲۴ تا ۴۸ ساعت بهبودی کامل حاصل می گردد . ذکر این نکته بسیار و ضروری و مهم میباشد که در اینگونه موارد جهت تسکین درد نباید از قطرهای بیحس کننده مانند تتراکایین استفاده نمود جون استفاده از بیحس کنندها باعث تاخیر در ترمیم سلولهای قرنیه میشود و در این حین گاهی عفونت هم بر ان سوار میشود و باعث ایجاد خسارات بینایی غیر قابل جبرانی میگردد .لازم به ذکر میباشد در صورتیکه چشمها به مدت زیاد در معرض اشعه ماوراء بنفش قرار گیرند ممکن است این اشعه از قرنیه و بافت های شفاف چشم عبور کرده و توسط شبکیه چشم جذب گردد و باعث سوختگی واز بین رفتن سلولهای شبکیه گردد در اینگونه موارد این سوختگیها باعث افت شدید بینایی میگردند ومعمولا قابل درمان نیستند .به خصوص اگر این اشعه ها باعث سوختگی لکه زرد چشم ( ماکولا ) گردند افت بینایی بسیار شدیدتر وخطرناک تر میباشد .بنابراین هیچگاه نباید مستقیما به تشعشعات اشعه مستقیما نگاه کرد زیرا در هنگام نگاه مستقیم این اشعه هامانند نگاه مستقیم به خورشید و نور جوشکاری بیشتر توسط لکه زرد جذب شده وباعث تخریب شدید میگردند .
سوختگیهای حرارتی
سوختگیهای حرارتی در اغلب موارد پلک ها را درگیر میسازد .تورم و قرمزی پلکها از علائم مهم این عارضه میباشند . در اینگونه موارد اغلب به علت بسته شدن غیر ارادی پلکها قرنیه و سایر قسمت های چشم اسیبی نمیبیند .اساس درمان این نوع سوختگیها مانند درمان سوختگیهای سایر نقاط بدن است یعنی استفاده از مسکن های سیستمیک مانند مرفین و استفاده از پماد های انتی بیوتیک مانند تتراسیکلین . یکی از مهمترین اقدامات در اینگونه سوختگی ها دوختن پلک فوقانی به پلک تحتانی با نخ بخیه سیلک چهار صفر است تا از بروز چروکیدگی پلک و برگشتن پلکها به سمت خارج جلوگیری شود .
پارگی قرنیه
پارگیهای قرنیه بسیار خطرناک هستند زیرا قسمت های درونی چشم در معرض عفونت قرار میگیرند و به همراه آن احتمال دارد که ساختمانهای داخل چشم نیز آسیب ببینند .درمان شامل پیشگیری از عفونت و دوختن پارگی میباشد البته فقط توسط چشم پزشک . در هنگام وارد شدن ضربه های سنگین به چشم و احتمال ایجاد پارگی در قرنیه و یا کره چشم نباید به چشم فشار وارد کرد و یا چشم را پانسمان کرد زیرا در این صورت ممکن است محتویات داخل چشم بیرون بریزد و باعت پرولاپس ( روی هم افتادن )اجزای کره چشم شود و آسیبهای جدی به چشم وارد شود .بنابراین در هنگاه مواجهه با این گونه اسیب ها بهتر است از دستکاری کردن چشم توسط افراد غیر متخصص جلوگیری شود و فرد مصدوم را در اولین فرصت به مراکز تخصصی چشم پزشکی اعزام نمود .
اجسام خارجی
اجسام خارجی چنانچه در سطح قرنیه قرار گیرند و به لایه های عمقی تر نفوذ پیدا نکنند مشکلی برای فرد به وجود نمیاید و میتوان به راحتی و بدون اینکه آسیبی به چشم وارد آید انها را از سطح قرنیه برداشت . اجسام خارجی میتوانند شامل ذرات فلز، شیشه ، چوب و سنگ یا ذرات سایر مواد دیگر باشد در هر صورت باید در اولین فرصت آنها را از سطح چشم برداشت . اما چنانچه این اجسام به داخل چشم نفوذ پیدا کنند ممکن بسیار خطرناک باشند و بینایی فرد را تهدید نمایند بنابراین در مواجهه با فردی که احتمال میدهیم چیزی به چشمش فرو رفته است باید از هر گونه دستکاری کردن خوداری نمود و فرد را در اولین فرصت به مراکز تخصصی چشم پزشکی اعزام نماییم .
این اجسام گاهی اوقات ممکن است در پشت پلک قرار گیرند و دیده نشوند . در این حالت فرد با هر بار پلک زدن و تماس جسم خارجی با قرنیه دچار ناراحتی زیادی میگردد .
خونریزیهای داخل چشمی
این خونریزیها معمولا به دنبال وارد امدن ضربه های شدید و یا در افراد دیابتی و فشار خون بالا بوجود میاید .در صورتی که به چشم ضربه شدید وارد شود بایستی همانطور که قبلا توضیح دادم در اولین فرصت فرد مصدوم را به مراکز تخصصی چشم پزشکی اعزام نمود . خونریزی های داخل چشم ممکن است در اتاق قدامی پشت قرنیه باشند که در این حالت ممکن است با چشم غیر مسلح هم دیده شوند در این حالت بایستی سر شخص را با زاویه ۴۵ درجه نگه داشت و بدوتکان دادن سر به بیمارستان فرستاد .
این خونریزی ها ممکن است در سطح شبکیه هم دیده شوند که در این حالت با روش های معاینه تخصصی فقط قابل تشخیص میباشند و چشم در ظاهر مشکلی ندارد و حتی ممکن است درد و ناراحتی هم وجود نداشته باشد اما کاهش بینایی محسوس میباشد .
انسداد ورید و شریان مرکزی شبکیه
از انجاییکه بحث تشخیص این بیماریها در این مقال نمی گنجد فقط به ذکر این نکته بسنده میکنم که این بیماریها معمولا در افراد دیابتی و افراد با فشار خون بالا یا افرادی که دچار ارترواسکلروزیس هستندو یا افرادی که سیگاری و معتاد هستند و یا دارای چربی خون خیلی بالا میباشند ممکن اتفاق بیفتد و شایع ترین علایم بالینی ان این است که دید چشم به طور ناگهانی و بدون احساس هیچ گونه دردی از بین میرود بنابراین در این مواقع باید فرد را خیلی سریع به مراکزبیمارستانی تخصصی چشم پزشکی رساند . در صورتی که از بین رفتن بینایی فرد به دلیل وجود انسداد در ورید و شریان مرکزی شبکیه باشد و وقت ان از یک ساعت بگذرد معمولا دیگرکاری نمیتوان انجام داد و بینایی فرد به طور دائم از بین میرود . پس در اینگونه موارد فوت وقت اصلا جایز نیست .
در هر دو صورت این موارد از خطر ناک ترین اورژانس های چشم میباشندو در اکثر اوقات منجر به نا بینایی کامل میشوند .
سلام خدمت همگی دوستان ، من امروز دخترمو پیش جناب دکتر بردم دخترم ۷ سالشه و اینکه تنبلی چشم داشت و تا حالا پیشه چند دکتر دیگر رفته بودم ولی جواب درستی نداده بودن ولی امروز که رفتم پیش جناب دکتر دهقانی رفتم تشخیص دادند که تبلی چشم است و خداروشکر با توصیه های ایشون داره پیشگیری میشه و خوشحالم که پیش ایشون رفتم چون اگر دیرتر رفته بودم چشم دختر به مشکل بر میخورد.
واقعا کارشون عالیه ، ایشون عالی ترینه