
با وجود پیدایش روشهای جدید اصلاح ضعیفی های چشم مانند انواع لنزها و جراحی ها استفاده از عینک هنوز از جایگاه ویژه ای در اصلاح عیوب انکساری بر خوردار می باشد و همچنان اولین ، بهترین ، سالمترین ، کم عوارض ترین و ارزان ترین گزینه برای اصلاح عیوب انکساری چشم عینک می باشد . خوشبختانه در حال حاضر بر خلاف گذشته به مدد تکنولوژی و پیشرفت های شگرف علمی طیف وسیعی از انواع فریم ها و عدسیهای عینک با کیفت های مناسب وعالی در دسترس میباشند . در خرید عینک سه نکته بسیار مهمی که اکثر افراد معمولا به آن توجه نمیکنند انتخاب نوع فریم ( قاب ) عینک ، انتخاب عدسی ( اصطلاح عامیانه شیشه عینک ) و ساخت عینک میباشد .
انتخاب عدسی های عینک
در زمینه انتخاب عدسی های عینک باید گفت در حال حاضر طیف وسیعی از انواع عدسیهای عینک به صورت سفارشی شده برای افراد مختلف با مشاغل ونیازهای بینایی گوناگون طراحی ودر دسترس میباشد . تنوع وپیشرفت در حدی است که بعضی از عدسیها ی عینک حتی برای مشاغل خاص و فاصله های متفاوت کاری طراحی گردیده است . در حال حاضر انواع عدسیهای عینک به صورت تک کانون ، دوکانون و تدریجی و با ضخامت و ضریب شکست های متفاوت وپوشش های گوناگون در دسترس میباشد . عدسیهای تک کانون برای کسانیکه کاربرد دارند که فقط در یک فاصله کاری دور یا نزدیک مشکل دارند .عدسیهای دوکانون و تدریجی برای افرادی هستند که در فاصله دور ونزدیک مشکل دارند ونمیخواهند دو عینک مجزا داشته باشند و تمایل دارند برای دیدن دور ونزدیک از یک عینک استفاده نمایند .عدسی های با پوشش های اضافی و تخصصی معمولا برای افرادی طراحی شده اند که نورهای مزاحم محیطی چشم آنها را اذیت میکنند مثلا افرادی که زیاد از وسایل الکترونیک استفاده میکنند میتوانند برای راحتی بیشتر از عدسیهای بلوکنترل یا بلوکات استفاده نمایند یا افرادی که در رانندگی به خصوص در شب مشکل دارند میتوانند از عدسیهای با پوشش آنتی رفلکس رنگی استفاده نمایند ویا افرادی که به نور آفتاب حساس هستند از عدسیهای فتوکرمیک یا فتوکرومیک آنتی رفلکس ویا عدسیهای آفتابی استاندارد uv400 و پولاروید استفاده نمایند . لازم به ذکر است که انتخاب نوع عدسی عینک بر اساس تعداد کانون ، جنس ، ضریب شکست ، نمره عینک و پوشش باید بر اساس نیاز بینایی شخص و توسط اپتومتریست تعیین گردد . متاسفانه در حال حاضر عدسی های ارزان و بی کیفیت هم در بازار وجود دارند بنابراین در انتخاب عدسی عینک خود به دنبال عدسیهای ارزان وبی کیفیت نباشید و برای سلامت چشمهای خود اهمیت قائل شوید.
انتخاب فریم ( قاب عینک )
فریم های عینک هم امروزه از نظر جنس ، شکل و نوع دارای تنوع بسیار زیادی میباشند . از نظر جنس فریم های عینک به صورت فلزی ، کائوچویی ویا ترکیبی از فلز وکائوچو در دسترس میباشند .فریم های کائوچویی در مقایسه با فریمهای فلزی معمولا فریم های سبکتر وراحتری هستند ولی در عوض فریمهای فلزی از دوام بهتری برخوردار هستند .از نظر شکل هم معمولا انواع فریمها در شکلهای چهارگوش و بیضی و گرد وحتی چند ضلعی در دسترس هستند از نظر نوع فریم هم انواعی از فریمهای به صورت نیم فریم ، تمام فریم و بدون فریم همراه با پدهای یک تکه و دوتکه در دسترس هستند .
نکات مهمی که باید حتما در انتخاب فریم در نظر گرفت نیازهای بینایی شخص ، نمره عینک ، سن ، حساس بودن پوست صورت ، رنگ چهره ، شکل صورت و شیب فریم روی صورت میباشد .بنابراین در انتخاب نوع فریم بهتر است با توجه به فاکتورهای فوق از مشاوره اپتومتریست استفاده کنید تا دچار مشکلات ناشی از انتخاب فریم نامناسب بعداز ساخت نشوید .انتخاب فریم عینک به خصوص در کودکان زیر ۹سال بدلیل امکان وجود تنبلی چشم امری بسیار مهم میباشد زیرا کودکانیکه بدلیل تنبلی چشم تحت درمان هستند در صورت انتخاب یک فریم عینک نامناسب درمان تنبلی آنان دچار اشکال میگردد .
ساخت عینک
برای داشتن یک عینک خوب که بتواند علاوه بر تامین نیازهای بینایی واصلاح مشکلات بینایی یک دید واضح و راحت را برای شخص فراهم نماید سه فاکتور مهم میباشد . فاکتور اول تجویز دقیق و درست نمره عینک میباشدکه این امر با صرف وقت و هزینه توسط یک اپتومتریست یا یک چشم پزشک انجام میگیرد . فاکتور دوم انتخاب عدسی و فریم عینک استاندارد وخوب میباشد که باید با راهنمایی و مشاوره یک اپتومتریست و توصیه های روی نسخه انجام گیرد . خب تا اینجای کار فرض براین که نمره عینک دقیق باشد و شخص یک عدسی و فریم مناسب واستاندارد واحیانا گرانقیمت هم انتخاب کرده باشد حالا نوبت فاکتور سوم هست که بسیار مهم است و آن ساخت عینک هست یعنی جایگذاری عدسی های عینک با رعایت تمام نکات علمی واستاندارد که بتواند بهترین وراحت ترین دید را برای شخص ایجاد کند . نکاتی که در ساخت عینک باید به آنها توجه ویژه داشت عبارتند از : تنظیم دقیق کانونهای عدسی عینک مطابق با فاصله دقیق مردمک چشمها ، تنظیم دقیق زاویه آستیگماتیسم در نمره های آستیگمات . رعایت این نکات به خصوص زمانی اهمیت بیشتری پیدا می نماید که نمره چشم بالای ۲ باشد و یا نمره آستیگمات چشم در محورهای خاصی باشند مانند محورهای عمود حدود ۹۰ درجه و یا محورهای مایل مانند حدود ۶۰ و ۱۲۰ درجه .
عدم رعایت هر کدام از نکات : تجویز دقیق ، انتخاب نامناسب عدسی ، انتخاب نامناسب فریم عینک و ساخت غیر اصولی عینک میتواند باعث ایجاد ناراحتی هایی از قبیل : تاری دید ، سرگیجه ، سردرد ، دوبینی ، بروز انحرافات چشمی شود ودر یک کلام شخص از عینک خودش راضی نباشد .
نتیجه گیری
با توجه به توضیحات فوق و برای جلوگیری از مشکلات ناشی از انتخاب نامناسب عدسی و فریم عینک و یا ساخت غیر اصولی عینک بهتر است عینک خود را از مراکز مجاز که دارای پروانه تاسیس و مسئولیت فنی از وزارت بهداشت میباشند تهیه نمایید و چه بهتر عینک خود را از مراکز بینایی سنجی که معاینه شدید و مجهز به لابراتوار عینک میباشند تهیه نمایید .
مقایسه عینک با سایر روشها
از جمله مزایای عینک نسبت به لنز و جراحی میتوان به این موارد اشاره کرد ۱- ارزان بودن ۲- استفاده راحت و بی درد سر( استفاده از عینک نیاز به آموزش خاصی ندارد ) ۳- در اکثر موارد عیوب انکساری را به طور کامل می توان با عینک اصلاح نمود یعنی شخص با استفاده از عینک دید خود را به طور کامل بدست می آورد که این حالت در استفاده ازبعضی از لنزها وروش های جراحی شاید امکان پذیر نباشد ۴- استفاده از عینک هیچ کونه عوارض چشمی مانند عفونت و التهاب بدنبال ندارد ۵- استفاده از عینک هیچ گونه محدودیت سنی ندارد در صورتی که از لنز و جراحی در هر سنی نمی توان استفاده نمود ۶- درجات کم عیوب انکساری را فقط با عینک میتوان اصلاح نمود و استفاده از لنز و جراحی در این موارد اصلا تو صیه نمی شود .
معایب عینک نسبت به لنز و جراحی عبارتند از ۱-ایجاد خطای رنگی و کروی ناشی از ضخامت لبه های عینک به خصوص در نمره های بالاو عدسی های ارزان قیمت و بی کیفیت ۲- ایجاد محدودیت در میدان بینایی ۳- محدودیت در انجام فعالیت های ورزشی مانند فوتبال ۴- مسائل مربوط به زیبایی و اثر تحریکی عینک بر روی پوست درفریم های بیکیفیت وارزان . با وجود تمامی مزایا و معایب در مورد استفاده از عینک باید گفت در صورتی که دید شخص با عینک کاملا قابل اصلاح باشد استفاده از این روش نسبت به لنز و جراحی از ارجهیت بالایی بر خوردار است مگر در موارد خاص که دید شخص با عینک قابل اصلاح نباشد و مجبور به استفاده از روشهای دیکر باشیم .
در صورت هرگونه سوال و توضیحات بیشتر در مورد هر کدام از روش های اصلاح ضعیفی چشم میتوانید با مراجعه به مرکز بینایی سنجی وانجام یک معاینه تخصصی و دقیق از مشاوره ما در این زمینه بهرمند شوید .