تعریف پیرچشمی
همه چشم ها به صورت طبیعی دارای یک عدسی شفاف محدب الطرفین هستند که در پشت عنبیه واقع شده است و از طریق رشته های باریکی به نام زونول به ماهیچه های مژگانی متصل میباشد . عدسی چشم انسان همانند یک عدسی دوربین عکاسی که با چرخاندن و فوکوس باعث وضوح تصویر میشود و با انقباض ماهیچه های مژگانی باعث تغییر تحدب عدسی چشم میگردد . به این عمل تغییر تحدب عدسی چشم در اثر انقباض ماهیچه مژگانی تطابق میگویند . زمانیکه چشم ها به اشیا در فواصل مختلف نگاه میکنند عدسی چشم که خاصیت ارتجاعی دارد تصویر اشیاء را با تغییر تحدب عدسی بر روی شبکیه کانونی میکند و باعث میشود افراد اشیاء را در همه فواصل واضح ببینند . به مرور زمان و با افزایش سن خاصیت ارتجاعی عدسی چشم و قدرت ماهیچه مژگانی کاهش پیدا میکنند و میزان تطابق و فوکوس عدسی برای کانونی کردن پرتوهای نوری اشیاء نزدیک بر روی شبکیه تقریبا به صفر میرسد که به این پدیده که یک امر طبیعی میباشد و در همه افرادبر اثر بالا رفتن سن اتفاق می افتد پیرچشمی میگویند . سن شروع پیرچشمی در حالت نرمال در صورتیکه چشمها مشکل دیگری نداشته باشند معمولا حدود چهل سالگی میباشد . در صورتیکه چشمها قبل از شروع پیرچشمی سایر اختلالات انکساری مانند دوربینی ، نزدیک بینی و آستیگماتیسم را نداشته باشند در زمان بروز پیرچشمی افراد علاوه بر اینکه تصویر اشیاء فاصله نزدیک را تار میبینند در انجام کارهایی مانند مطالعه ، کار با موبایل و کامپیوتر ، خیاطی ، کارهای ظریف و سایر کارهایی که شخص در فاصله نزدیک نیاز به تمرکز دارد سریعا دچار خستگی چشم ، سوزش ، قرمزی و نهایتا سردرد میشود و کیفیت زندگی روز مره پایین می آید .
پیر چشمی در حقیقت ضعیفی چشم محسوب نمیشود و بر خلاف سایر ضعیفی های چشم مانند دوربینی ، نزدیک بینی و آستیگماتیسم که در اثر اشکالات انکساری قرنیه ، عدسی و محیط های شفاف چشم بروز میکنند در پدیده پیرچشمی هیچگونه اشکال انکساری در قرنیه ، عدسی و محیط های شفاف چشم وجود ندارد و چشم ها از این نظر عملکرد کاملا طبیعی دارند . علایم و مشکلات بینایی در پیرچشمی تقریبا مانند دوربینی چشم میباشد با این تفاوت که دوربینی در اثر اشکالات انکساری قرنیه و محیط های شفاف بوجود می آید ولی پیرچشمی در اثر کاهش قدرت چشم مژگانی و کاهش خاصیت ارتجاعی عدسی اتفاق می افتد و چون در این حالت قرنیه ، عدسی ، زلالیه و زجاجیه کاملا شفاف هستند بنابراین ما هیچگونه شکست نور غیر طبیعی نداریم به همین خاطر گرچه در پیرچشمی ما علائمی مشابه دوربینی داریم ولی عملا در محدوده تعریف ضعیفی های چشم قرار نمیگیرد .
اصلاح پیرچشمی
امروزه به مدد پیشرفت های شگرف علمی برای اصلاح پیرچشمی علاوه بر تجویز عینک میتوان از سایر روشها مانند لنزهای تماسی و جراحی نیز برای اصلاح پیر چشمی استفاده نمود . بهترین ، ساده ترین و ارزان ترین روش اصلاح پیرچشمی مانند سابق همان تجویز عینک میباشد و تمامی مشکلات یک فرد پیر چشم را میتوان با تجویز یک عینک مناسب و ساخت استاندارد عینک به طور کامل رفع نمود . در گام دوم افراد پیرچشمی که میخواهند همزمان دید دور و نزدیک واضحی داشته باشند و به هر دلیل تمایل به استفاده از عینک ندارند میتوان با تجویز لنزهای مخصوص مشکل آنان را رفع نمود منتهی استفاده از لنزهای تماسی برای پیرچشمی علاوه براینکه فرد بایستی تمام نکات بهداشتی را رعایت نماید هزینه بالاتری نیز نسبت به عینک خواهد داشت . گام سوم هم استفاده از روش های جدید جراحی میباشد که با گذاشتن یک دیافراگم مخصوص در چشم مشکل پیرچشمی اصلاح میشود منتهی استفاده از روش جراحی علاوه بر اینکه روش بسیار گرانی میباشد در همه مراکز نیز قابل انجام نمیباشد .
معاینات دودره ای در پیرچشمی
افرادی که در سن پیرچشمی هستند و برای دید نزدیک خود دچار مشکل هستند چنانچه هیچگونه بیماری زمینه ای دیگری اعم از بیماریهای چشمی و یا بیماریهای سیستمیک مانند دیابت ، فشار خون و تیرویید نداشته باشند و عینک مناسبی برای آنان تجویز گردد و در مرکز معتبری عینک استانداردی برای آنان ساخته شود معمولا هر دو سال یکبار برای معاینه مجدد بایستی مراجعه نمایند اما با توجه به اینکه در سن شروع پیرچشمی ممکن چشم مشکلات دیگری را نیز پیدا کند مانند گلوکوم ( آب سیاه ) بهتر است این افراد هر شش ماه یکبار کنترل و معاینه شوند تا در صورت وجود هر گونه بیماری و سایر مشکلات دیگر شناسایی و درمان شوند .