آستیگماتیسم

چشم آستیگمات
نحوه تشکیل کانون در چشم آستیگمات

آستیگماتیسم

آستیگماتیسم: نوع دیگری از ضعیفی چشم میباشد  است که در این حالت پرتو های نوری که به صورت موازی به چشم میرسند پس از عبور از قرنیه و عدسی چشم به جای کانونی شدن در یک کانون  در چند کانون تشکیل میشوند . آستیگماتیسم به علت تغییر شعاع انحنای قرنیه در زوایای مختلف ایجاد میشود یعنی اینکه قدرت شکست نور در تمام قسمت های قرنیه با هم یکسان نیست بنابراین پرتوهای نوری که به قرنیه میرسند پش از عبور از قرنیه در تمام جهات به طور مساوی شکسته نمیشوند و چشم تصویری با نقاط  و خطوط کانونی متعدد تولید میکند . در این حالت شخص ممکن است در هنکام نگاه کردن به یک تابلوی بینایی  جهت حروف یک خط را به صورت کامل تشخیص ندهد یعنی در همان خط ممکن است جهت حروف  بالا و پایین را تشخیص دهد ولی در همان خط جهت حروف چپ و راست را تشخیص ندهد . آستیگماتیسم بسته به اینکه محل کانونها در جلوی شبکیه و یا پشت شبکیه باشند انواع مختلفی را شامل میگردد .  ضعیفی از نوع آستیگماتیسم ممکن است فقط به صورت آستیگماتیسم  باشد و یا توام با درجاتی از نزدیک بینی و دوربینی باشد .بنابراین چشمی که دچار آستیگماتیسم است در یک فاصله ثابت و معین  بعضی از نقاط یک تصویر را واضح و بعضی از نقاط همان تصویر را تارمی ببیند یا  بعضی از خطوط را در یک جهت واضح و در جهت دیگر تار ببیند .

لنز سخت در آستیگمات
نحوه اطلاح دید چشم آستیگمات با استفاده از لنزهای تماسی طبی سخت

ضعیفی آستیگماتیسم با توجه به مقدار وشدت آن با تعبیه عدسی های استوانه ای  بر روی فریم عینک و یا استفاده از لنزهای تماسی توریک نرم و یا با استفاده از لنزهای سخت و یا روش های جراحی اصلاح می گردد .
در آستیگماتیسم چنانکه زوایای شکست نور بر هم کاملا عمود باشند آنرا آستیگماتیسم منظم میکویند که این حالت با عینک کاملا اصلاح میگردد ولی چنانکه زوایای شکست نور بر هم عمود نباشند به آن آستیگماتیسم نا منظم میگویند معمولا  این حالت را نمیتوان بطور کامل  با عینک  اصلاح نمود و شخص در صورتی که بخواهد دید خوبی داشته باشد باید از لنزهای سخت استفاده کند . در بروز  آستیگماتیسم فقط ناهمواریهای و اختلالات سطح قرنیه چشم دخالت دارد که این ناهمواریها و اختلالات سطح قرنیه  ممکن است در اثر ضربه به قرنیه  ، برشهای جراحی قرنیه  ، بافت اسکار  و کدورتها ،   سوختگیهای سطح قرنیه و تومور های پلک بوجود آیند . آستیکماتیسم  چه منظم و چه نا منظم بایستی حتما اصلاح شود زیرا شخص علاوه بر این که دید خوبی ندارد به هنگام انجام کارهایی که نیاز به دقت دارند مانند مطالعه  ، تماشای تلویزیون ، خیاطی ، انجام کارهای هنری ، کار با کامپیوتر وموبایل ،  رانندگی و سایر کارهایی که نیاز به دقت بینایی دارد  سریعا دچار خستکی چشم و سردرد در ناحیه پیشانی و پشت سر میشود . که این حالت برای شخص گاهی اوقات غیر قابل تحمل میشود . بنابر این چنانکه شخصی در هنگام انجام اینگونه کارها سریعا دچار خستکی چشم و سر درد و بی حو صلگی میشود بایستی حتما جهت معاینه چشم به اپتومتریست یا چشم پزشک مراجعه نماید . تغییر انحنای قرنیه گاهی اوقات ممکن است بیش از اندازه نرمال روی دهد و قرنیه دچار قوز شود که به آن قوز قرنیه یا کراتوکونوس میگویند . قوز قرنیه در صورتی که خیلی شدید نباشد بوسیله عینک اصلاح میشود وچنانچه کمی بیشتر باشد وشخص با عینک دید خوبی نداشته باشد با استفاده از لنزهای سخت اصلاح میشود و در صورتی که قرنیه در اثر قوز خیلی نازک شده باشد و قوز قرنیه خیلی شدید باشد حتی با استفاده از لنز سخت هم چشم دید خوبی پیدا نخواهد کرد  بنابراین  شخص مجبور به انجام عمل جراحی پیوند قرنیه خواهد شد .

معاینات چشم در آستیگماتیسم : همانطور که توضیح داده شد ضعیفی آستیگماتیسم در چشم البته بسته به مقدار آن علاوه بر اینکه باعث تاری دید میگردد در انجام کارهایی که فرد نیاز به دقت دارد باعث خستگی ، سوزش ، قرمزی و نهایتا سردرد میشود . بنابراین برای رفع این مشکلات باید در اسرع وقت نسبت به اصلاح آن اقدام نمود به خصوص در زمان حاضر و با پیشرفت تکنولوزی اکثر افراد با توجه به استفاده مداوم و زیاد از تجهیزات اسمارت فون ها ( موبایل ، تبلت ، وصفحات لمسی ) مشکلات بیشتری را احساس خواهند کرد . از طرفی اگر بروز آستیگماتیسم در سنین زیر ۹ سال باشد در صورتیکه به موقع اصلاح نگردد باعث بروز تنبلی چشم میگردد که مسئله بسیار بسیار مهمی میباشد و بایستی سریعا پیگیری شود تا مشکلی برای سیستم چشم کودک ایجاد نکند . آستیگماتیسم معمولا در اکثر اوقات ثابت است و تغییر نمیکند ولی در بعضی از موارد ممکن است تغییر کند و در صورت عدم پیگیری مناسب منجر به ایجاد قوز قرنیه گردد . در صورت وجود آستیگماتیسم در چشم کودکان تا سن ۹ سالگی بهتر است هر شش ماه یکبار یک معاینه کامل و دقیق توسط اپتومتریست یا چشم پزشک به عمل آید و بزرگسالان نیز حداقل هر سال یکبار معاینات منظم داشته باشند .

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا